Sunday, April 19, 2009

JANGAN BERDOLAK DALIH

Di sebalik pembebasan 13 tahanan ISA tempoh hari, kita dikejutkan pula dengan pendedahan Gerakan Mansuhkan ISA yang membuat aduan kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia(SUHAKAM) bahawa tiga lagi ditahan sejak bulan lalu. Mangsa terbaru ialah Abdul Matin Anol Rahmat yang ditahan pada 1hb April 2009, dua hari sebelum Dato Najib menjawat jawatan perdana menteri. Menurut aduan GMI, ketiga-tiga mereka ditahan kerana disyaki terbabit dengan Jemaah Islamiah.

Saya tegaskan kini bukanlah masanya mendendangkan halwa telinga politik. Jika mahukan Perubahan, laksanakannya, jangan lagi berdolak dalik. Pastikan Akta Keselamatan Dalam Negeri dimansuhkan dan maklumat tidak disekat serta suara yang berbeda tidak dibungkam.
Kepada rakan-rakan sekalian, Keadilan merupakan tiang paut yang boleh dikongsi bersama, walau berbeda ras, budaya dan agama. Keadilan adalah fitrah yang menyebati dalam diri setiap insan. Firman Allah S.W.T dalam Surah Al A’raf ayat 29 berbunyi, “Katakanlah Tuhanku menyuruh berlaku adil (pada segala perkara).” Kerana itu apabila kita bersatu kerana ingin menegakkan Keadilan dan menentang kezaliman, makanya kita memepersatu kekuatan yang ada dalam setiap dari kita. Kekuatan inilah yang akan kita gembleng untuk melakukan perubahan yang menyeluruh.

No comments: